Pendidikan Anak

Susu Formula

Posted on: June 1, 2009

Susu Formula

WHO dan UNICEF berpendapat bahawa usaha yang gigih dan berterusan diperlukan untuk membendung kemerosotan kadar penyusuan ibu di merata dunia. Tindakan ini penting memandangkan berjuta-juta nyawa bayi di merata dunia masih terancam oleh pelbagai jenis penyakit berjangkit yang boleh dielakkan sekiranya ibu-ibu mengamalkan penyusuan ibu secara ekslusif.

Mengikut pengisytiharan Innocenti, “semua wanita perlu diberi peluang mengamalkan penyusuan ibu secara ekslusif dan semua bayi perlu diberi hanya susu ibu dari masa lahir sehingga berumur 4-6 bulan. Seterusnya disamping makanan tambahan yang lain, ibu digalakkan memberi susu ibu sehingga bayi berumur 2 tahun atau lebih.” 
Ibu-ibu harus peka tentang kepentingan penyusuan ibu dan menyokong serta melindungi hak asasi ibu untuk menyusukan bayi mereka. Dengan adanya pengetahuan tentang penyusuan ibu, bolehlah kita mengembalikan semula kepada ibu-ibu, keupayaan untuk memelihara dan membela anak-anak mereka dengan sempurna melalui cara-cara semulajadi yang telah dikurniakan Allah S.W.T kepada mereka.
Kemudian, setelah bayi mencecah umur 2 tahun, perlukah mereka kepada susu? YA! Mereka sangat memerlukan kalsium yang tinggi untuk membina tulang dalam badan mereka. Walaupun ia adalah susu formula, anak-anak sangat perlukannya. Setelah susu ibu mencegahnya daripada jangkitan penyakit ataupun alahan selama 2 tahun, besar kemungkinan susu formula tidak akan menyebabkannya berpenyakit kronik. Semuanya dengan izin Allah.
Kanak-kanak sedang dapam proses perkembangan. Semua organ, otot dan juga tulang masih dalam proses pertumbuhan. Oleh kerana itu, sekiranya ibu-ibu menghentikan pemberian susu kepada anak selepas 2 tahun penyusuan, ibu-ibu perlu meneruskannya dengan menggalakkan anak meminum susu formula. Sekiranya tidak, mereka mungkin akan mengalami masalah pertumbuhan. Seperti masalah gigi rosak dan sebagainya. 
Saya mengambil kesempatan menulis artikel ini kerana ada di kalangan para ibu yang telah menukar pengambilan susu formula kepada anak mereka selepas 2 tahun kepada pengambilan Vico, Milo dan juga minuman coklat lainnya. Ada juga yang berbuat demikian dengan alasan agar anak-anak lebih mudah dilatih untuk ke tandas. Mereka bukan seperti para ibu sekalian. Para ibu bukan lagi mengalami proses pembentukan tulang, otot dan organ. Semua itu telah sempurna, cuma ibu-ibu memerlukan makanan tambahan untuk menyokong dan menguatkan lagi tulang, otot dan juga organ mereka.
Bertindaklah sewajar

 

breastfeed

WHO dan UNICEF berpendapat bahawa usaha yang gigih dan berterusan diperlukan untuk membendung kemerosotan kadar penyusuan ibu di merata dunia. Tindakan ini penting memandangkan berjuta-juta nyawa bayi di merata dunia masih terancam oleh pelbagai jenis penyakit berjangkit yang boleh dielakkan sekiranya ibu-ibu mengamalkan penyusuan ibu secara ekslusif.

Mengikut pengisytiharan Innocenti, “semua wanita perlu diberi peluang mengamalkan penyusuan ibu secara ekslusif dan semua bayi perlu diberi hanya susu ibu dari masa lahir sehingga berumur 4-6 bulan. Seterusnya disamping makanan tambahan yang lain, ibu digalakkan memberi susu ibu sehingga bayi berumur 2 tahun atau lebih.” 

Ibu-ibu harus peka tentang kepentingan penyusuan ibu dan menyokong serta melindungi hak asasi ibu untuk menyusukan bayi mereka. Dengan adanya pengetahuan tentang penyusuan ibu, bolehlah kita mengembalikan semula kepada ibu-ibu, keupayaan untuk memelihara dan membela anak-anak mereka dengan sempurna melalui cara-cara semulajadi yang telah dikurniakan Allah S.W.T kepada mereka.

Kemudian, setelah bayi mencecah umur 2 tahun, perlukah mereka kepada susu? YA! Mereka sangat memerlukan kalsium yang tinggi untuk membina tulang dalam badan mereka. Walaupun ia adalah susu formula, anak-anak sangat perlukannya. Setelah susu ibu mencegahnya daripada jangkitan penyakit ataupun alahan selama 2 tahun, besar kemungkinan susu formula tidak akan menyebabkannya berpenyakit kronik. Semuanya dengan izin Allah.

Kanak-kanak sedang dapam proses perkembangan. Semua organ, otot dan juga tulang masih dalam proses pertumbuhan. Oleh kerana itu, sekiranya ibu-ibu menghentikan pemberian susu kepada anak selepas 2 tahun penyusuan, ibu-ibu perlu meneruskannya dengan menggalakkan anak meminum susu formula. Sekiranya tidak, mereka mungkin akan mengalami masalah pertumbuhan. Seperti masalah gigi rosak dan sebagainya. 

Saya mengambil kesempatan menulis artikel ini kerana ada di kalangan para ibu yang telah menukar pengambilan susu formula kepada anak mereka selepas 2 tahun kepada pengambilan Vico, Milo dan juga minuman coklat lainnya. Ada juga yang berbuat demikian dengan alasan agar anak-anak lebih mudah dilatih untuk ke tandas. Mereka bukan seperti para ibu sekalian. Para ibu bukan lagi mengalami proses pembentukan tulang, otot dan organ. Semua itu telah sempurna, cuma ibu-ibu memerlukan makanan tambahan untuk menyokong dan menguatkan lagi tulang, otot dan juga organ mereka.

Bertindaklah sewajarnya.

9 Responses to "Susu Formula"

1. Bagaimana sebenarnya jadual penyusuan ibu dan susu formula bagi bayi berumur 3-4 bulan memandangkan ibu adalah bekerja dan hanya dapat pulang ke rumah pada jam12.00thari sehingga jam1.39pm, dan akan kembali ke pejabat dan akan pulang pada jam5pm?
2. Berapakah kekerapan masa memberi minum air kepada anak yang menyusu susu formula?

Dear Merlin Dunding,

Saya tolong jwb sikit2 psl Breast Feeding (BF) ye.

Saya adalah seorang ibu yg bekerja (9-5) mcm ibu2 bekerjaya yg lain juga. Dan saya amat menyokong & menggalakkan ibu2 memberikan bayi mereka susu ibu selama mungkin.

Apa yg puan boleh buat ialah dengan cara membuat stok susu ibu pada bayi dengan melakukan ‘pumping’.

Pertama sekali puan perlu ada pengetahuan asas tentang cara2 mengepam susu yg betul. Puan boleh merujuk website2 yg berkenaan. Puan boleh akses http://www.susuibu.com (website ini banyak membantu saya!) ataupun terus ke http://momslittleones.com/shop/reading_room.php?osCsid=cp9ppqcau34ibu611af3ttra67
ataupun puan boleh membeli buku. Saya rekemen buku “Panduan Penyusuan Susu Ibu bagi Ibu Bekerjaya” yang hanya berharga rm10.00 shj. Buku ini memang informatif. Segala2nya diterangkan dengan terperinci dlm buku tersebut.

Selepas puan mendapat pengetahuan asas, insyaAllah saya rasa semua persoalan puan akan dijawab.

Happy pumping and congratulations for giving your baby an opportunity to enjoying the precious food ever!

Wish u all the best k! (^_^)

kdg2 ibu2 bg milo vico bsg sb nak jimat utk beli susu formula yg lbih mhal,,,kdg2 mmg tak mmpu sb mslh sosioekonomi…rmi juga ibu2 yg hnya bg teh kpda anak tiap hari,..sgt sdih…

oh, sebab masalah ekonomi ke? Itu saya tak terfikir. Erm, sedih jugak klu camtu.

Adakah terdapat cara @ panduan untuk menukar susu formula kepada susu formula yang lain?

dokter mengatakan jika anak pertama memiliki riwayat alergi maka anak kedua jangan diberi susu formula setetespun. lantas, jika ibu yang bekerja jauh dan waktu panjang, bagaimana menyikapi hal tersebut?

sya pun merupakan ibu yg berkerja (9-5pm) sabtu (9-2pm) .. sya ada membuat stok susu melalui kaedah pumping unt ank ppuan saya.sejak usia nya 2 bulan , saya kembali berkerja mmg hari2 saya pump kecuali hari sabtu , ahad @ cuti2 kelepasan.masalahnya skrg bby saya menjangkau usia 5 bulan dia mula memilih unt hanya minum susu (formula) / susu badan secara langsung.dia tidak mahu minum susu badan yg di simpan dlm botol susu..jika anda mempunyai apa2 kaedah boleh berkongsi dgn saya , saya amat alu2kan..ini kerana saya mesti pump susu saya tp hendah d beri pada siapa?… rugi sgt..

Posting ini sgt bagus bagi merka para ibu2 yg butuh info lebih mengenai susu formula,…

thanks infonya

sy blom lagi menimang chya mata, skrg baru masuk 9bln kandungan sy, ank pertama, tp sy agak pelik & slalu terpikir, iaitu biras sy tidak memberi susu formula pd anknyer yg berumur 1thn, tp hny diberi minuman vico shj,& susu badan, bagus ke utk ank tu? pernah sekali ank dier kuar najis berdarah, itu kesan dari minuman yg diberikan ke? bimbg jugak sy…sbb sy pon blum ada pengalamn lagi dlm hal2 nie…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: